Zonneweide Vogelenzang

Het waterbedrijf Waternet wil de komende jaren ‘vergroenen’ door eigen zonneparken te bouwen. Het eerste pilotproject van 135 kWp startte recent bij de drinkwaterproductielocatie Leiduin in Vogelenzang (gemeente Bloemendaal). Cees Groot verzorgde hierbij de gehele aanbesteding voor Waternet. Tevens is hij verantwoordelijk voor de coördinatie naar de uitvoering. 

De zonneakker van 532 panelen is op het eigen terrein van Waternet gebouwd in het vrij veld. De installatie bestaat uit zonnepanelen, omvormers die de gelijkspanning van de panelen omzetten naar wisselspanning, een aansluiting met het bestaande elektriciteitsnet en bevestigingsmateriaal.

Deze zonneakker is een voorbereiding op een grootschalige uitrol vanaf 2017. Waternet verwacht vanaf die tijd hiermee zo'n 10% te gaan besparen. Op deze manier wordt niet alleen duurzame energie opgewekt maar worden er ook kosten bespaard. Dat de zonnepanelen al zo snel rendabel zijn, is mede mogelijk dankzij een SDE+-subsidie en een gunstige aanbesteding.

afbeelding