De Schelphoek: een duurzame woonwijk

Cees Groot van Groot Ecobouw droeg bij aan de totstandkoming van De Schelphoek, een woonwijk aan de rand van de historische binnenstad van Alkmaar. Hij werkte mee aan de besluitvorming en de planning en was verantwoordelijk voor de begeleiding van het project.

Voor het bouwen van deze fraaie woonwijk is in 2006 een energievisie opgesteld waarin duurzame ambities zijn opgenomen. De uitdaging was om betaalbare en duurzame woningen te realiseren. Hierin zijn maatregelen genomen om het casco te verbeteren en een duurzame warmte- koudevoorziening te realiseren. Hiervoor is een warmtenet aangelegd van de Huisvuilcentrale naar de binnenstad. In het plangebied en wijk Overdie zijn meerdere projecten zoals Geert Grote plein en De tuinen aangesloten. Met het verbeterd casco en de duurzame restwarmte kan het plan Schelphoek ‘duurzaam en betaalbaar ‘ genoemd worden.

De Schelphoek is gelegen in het Oostelijke stadsdeel. Dit is de benaming voor het oude stadsgebied tussen de Laat, de Bierkade, de Voordam en De Dijk. Hier vindt u kleine straatjes met originele winkeltjes en restaurantjes. Het is een zeer fraai gedeelte van de oude binnenstad met als centrum het Fnidsen en de Hekelstraat. Lopend is de stad binnen enkele minuten bereikbaar. Op een steenworp afstand vindt u leuke winkels, diverse scholen, twee theaters en een gevarieerd uitgaansleven.

afbeelding