Nieuw bouwlust, een erf met perspectief

Nieuw Bouwlust in Anna Paulowna bestaat uit 3 energieneutrale woningen. Het betreft een monumentale boerderij uit 1875 en twee nieuwe woningen op het erf van de boerderij. Cees Groot van Groot Ecobouw gaf bouw- en renovatie-adviezen. Ook was hij verantwoordelijk voor een energieneutraal bouwconcept en de toepassing van ecologische dampopen bouwmaterialen.


De renovatie van de historische stolpboerderij gebeurt energieneutraal met behoud van historische elementen. Daarnaast pronken straks twee nieuwe woningen op het erf.


De casco van de al bestaande stolpboerderij wordt duurzamer. De verwarmde ruimtes worden kleiner, de kierdichtheid wordt beter en de bestaande kozijnen krijgen een aanpassing. Verder adviseerde Groot Ecobouw voor het gebruik van HR+++-glas, zonnecollectoren,  een houtaccukachel en laagtemperatuurverwarming. Verder krijgt de woning vloer- en wandverwarming; met recht een duurzame warmtevoorziening.

 

Drie energieneutrale woningen

De woningen heten ‘Atelierwoning’ , de ‘Hooibergwoning’ en de ‘Hooibergwoning’. De gebouwen hebben een duurzaam en levensloop-bestendig ontwerp. Dit begint al met de materiaalkeuze: gekozen is voor dampopen ecologische isolatiematerialen, FSC keurhout en hergebruikt hout uit de oorspronkelijk schuur.

 

Daarnaast wordt het casco van deze woningen duurzaam en energiezuinig. Zo krijgen de nieuwe huizen vloerverwarming, gevoed door een centrale warmtepomp en een centrale zonnecollector. Elke woning heeft een eigen regeling en een vloerverwarmingsverdeler. Een ingebouwd hybride ventilatiesysteem zorgt voor voldoende verse lucht. De verwarming krijgt als uitbreiding een individuele houtaccukachel. Daarnaast zorgen 32 zonnepanelen voor al het stroom.

 

Andere maatregelen die leiden tot energiebesparing zijn het gebruik van ledverlichting en een douchepijp-wtw waarbij het afvoerwater van de douche het water voorverwarmt. Ook krijgen de woningen energiezuinige Hotfill-apparatuur. Groot Ecobouw maakt hiermee een hoog ambitieniveau tot realiteit, namelijk gezond, ecologisch en energieneutraal bouwen.

 

Vitaal leefklimaat

De bewoners van Bouwlust in Anna Paulowna leven in een landschappelijke omgeving op een erf met moes- en kruidentuin. De woningen bieden perspectief op prettig ouder worden in een vitaal en gezond leefklimaat. Aandacht en zorg voor elkaar staan hierbij centraal, evenals een goede balans tussen privé en samenleven. Dit in combinatie met rust en ruimte. 

 

Kijk voor meer informatie op de website van Nieuwbouwlust.

 

Bekijk op deze website ook de Brochure Energieneutraal bouwenGroot Ecobouw maakte deze brochure voor de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD-NHN).

Zie ook de film en de beschrijving van het project.

afbeelding