Energieneutrale wooneenheid in bestaand herenpand (Amsterdam)

Een nul op de meter-project om trots op te zijn. Grootecobouw heeft het bouwconcept en energieconcept voor de renovatie van twee woningen in een bestaand herenpand aan de Zacharias Jansestraat in Amsterdam opgesteld. Tevens voerde Grootecobouw controles uit op de uitvoering ervan. 

 

Dit is een energieneutraal renovatieproject. Het pand is optimaal geïsoleerd en heeft een isolatiewaarde van Rc 5 op de gevel en een Rc 6 waarde voor het dak. Verder heeft het wooncomplex WTH vloerverwarmingverdelers met een Fermacel droogleg vloerverwarmingssysteem en een Centrale Techneco-Torros warmtepomp. De voordelen van deze keuze zijn de beperkte dikte van de vloerverwarming en de kleine omvang van de warmtepomp zodat deze in de kelder past.

 

Het tapwatersysteem is voorzien van een 500 liter warmteboiler die is geplaatst in de kelder. Voor de bovenste woning is er een 120 liter hotfill boiler bijgeplaatst. Verder heeft de wooneenheid gesloten warmtebronnen in de achtertuin, zonnecollectoren (HR solar) en HR Panasonic zonnepanelen op het dak.

 

Cees Groot bedacht het energieneutraal concept en was tijdens de bouw verantwoordelijk voor de controle op de uitvoering. Ook verzorgde Groot Ecobouw de subsidieaanvraag Duurzaam renoveren en ISDE warmte.

afbeelding afbeelding