Ecologisch, circulair en energieleverend bouwen

Cees Groot is initiatiefnemer en projectleider van Ecoproject De Weidjes met de Eco-office te Egmond aan den Hoef. Waar voorheen nog een verloren stuk bedrijventerrein lag, is nu een circulair en energieleverend bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd in het hogere kwaliteit segment. Dit houdt in dat het bedrijfsgebouw is gebouwd volgens de hoogste standaard op het gebied van passief bouwen. Het pand heeft een energieverbruik van < 12 KWh/m2/jaar voor de verwarming en koeling. Een centrale warmtepomp levert warmte en koude. Achter het gebouw zijn 6 bodembronnen geslagen met een diepte van 120 meter. De centrale warmtepomp gebruikt deze bodemwarmte- en koude voor de energielevering jaar over.

Voor dit initiatief was Cees Groot vanaf de start verantwoordelijk voor de voorbereiding, de bouwbegeleiding en inrichting van het duurzame plan. Door samenwerking tussen de bedrijven die gebruikmaken van het gebouw en de eco-vriendelijke opzet van het project, liggen de gezamenlijke kosten laag. Recent is met de dakvergroeners het groene sedumdak aangelegd. Dit geeft een fraai beeld vanaf het historische deel van Egmond aan den hoef.

Door samenwerking tussen opdrachtgever, bouwer, installatiebedrijf A.Groot installatie en architect Jonathan zijn de bouwkosten beheersbaar gebleven, zonder gebruik te hoeven maken van subsidies.

Projectnaam: Ecoproject De Weidjes
Opdrachtgever: Arie & Cees Groot en Pim Molenaar
Locatie: Egmond aan de Hoef
Jaartal: 2010