Ecologisch, circulair en energieleverend bouwen

Midden in Amsterdam staat een nul op de meter herenhuis om trots op te zijn. Groot Ecobouw heeft het bouw- en energieconcept van het herenhuis opgesteld. Het betreft een bestaand herenpand met twee wooneenheden aan de Zacharias Jansestraat in Amsterdam Oost. Tijdens de renovatie van het herenhuis voerde Groot Ecobouw controles uit op de uitvoering. Voor het project zijn tevens ISDE subsidies aangevraagd. 

Het pand is optimaal geïsoleerd en heeft een isolatiewaarde van Rc 5 op de gevel en een isolatiewaarde van Rc 6 voor het dak. Verder heeft het wooncomplex WTH verdelers met een Fermacel droogleg vloerverwarmingssysteem en een centrale warmtepomp in de kelder. De voordelen van het WTH systeem is de beperkte dikte van de vloerverwarming. Door de keuze van de Torros Techneco warmtepomp blijft ook het ruimtegebruik van de installaties klein waardoor deze in de kleine kelder kon worden geplaatst.

Het tapwatersysteem is voorzien van een 500 liter boiler die ook in de kelder is geplaatst. In de achtertuin zijn gesloten bodemlussen geplaatst. De boorinstallatie is met een kraan in de achtertuin gezet waarna het boren is uitgevoerd. Op het dak zijn 5 hoog rendement zonnecollectoren en meerdere zonnepanelen geplaatst. Project is als voorbeeldproject voor provincie NH gekozen.

Projectnaam: Nul op de meter bouwconcept Zacharias Jansestraat
Opdrachtgever: Frank Dikken
Locatie: Amsterdam Oost
Programma: Ontwikkelen bouw- en energieconcept voor nul-op-de-meter woningen – renovatie
Jaartal: 2015